Coen Braber, vrijwilliger

Coen Braber, vrijwilliger

"Ze zijn heel puur en spelen geen toneel"

Coen Braber is in het dagelijks leven illustrator. Als vrijwilliger bij Syndion, locatie Noorderkroonstraat in Dordrecht, timmert hij sinaasappelkistjes in elkaar met een aantal cliënten. "Ons streven is om de kistjes zó mooi te maken dat ze ook ècht verkocht kunnen worden."

Met een flinke Amsterdamse tongval vertelt Coen vol enthousiasme over 'zijn' jongens. Elke woensdagochtend gaat hij met hen aan de slag om sinaasappelkistjes te maken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Hun inzet is ontzettend groot, maar nauwkeurig werken is soms wel lastig voor ze", legt Coen uit. Toch gaat Coen elke woensdag met plezier aan de slag. "We starten de dag vaak met een groepsknuffel."

Toen Coen het televisieprogramma The Undateables zag met daarin twee jongens met het Syndroom van Down dacht hij: Dat wil ik! Vrijwilligerswerk bij mensen met een verstandelijke beperking. En dat bleek een goede gedachte. "Ze zijn heel puur en spelen geen toneel. Het is een ontzettend dankbare doelgroep."

Toch brengt het vrijwilligerswerk ook wel een uitdaging met zich mee. "De jongens waar ik mee werk kunnen zich slecht verstaanbaar maken. Een gesprek voeren, is soms best lastig. Maar ze laten ook op heel veel manieren zien dat ze het leuk vinden dat ik er ben." Tot slot voegt Coen er lachend aan toe: "Bovendien verstaat de begeleiding ze ook niet altijd. Dat is toch een soort geruststelling." 

Coen Braber is vrijwilliger op locatie Noorderkroonstraat in Dordrecht.