Elna van der Stelt, clustermanager

Elna van der Stelt, clustermanager

"Je moet er op vertrouwen dat het goed komt"

"Ik heb een cluster waar ik als helikopter boven mag hangen. Ik vind het mooi als ik begeleiders het vertrouwen kan geven dat ze goed bezig zijn, als het me lukt ze in hun kracht te zetten." Aan het woord is clustermanager Elna van der Stelt. In de 34 jaar dat zij voor Syndion werkt heeft ze veel verschillende kanten van de gehandicaptenzorg gezien. 

"Als clustermanager begeleid ik geen cliënten, maar ik weet wel hoe bijzonder het is om naast een cliënt te staan tijdens een deel van zijn leven. Je bent als het ware een voorbijganger, maar wel één die het verschil kan maken. Begeleiders zijn heel belangrijk ook voor de organisatie. Zonder begeleiders geen Syndion. Ik ben dus zuinig op mijn team. Ik probeer altijd tijd voor ze vrij te maken en ik wil ze duidelijk maken dat ze het niet alleen hoeven te doen."

Een groot deel van de medewerkers die Elna onder haar hoede heeft werkt als ambulant begeleider. "Als ambulant begeleider is geen dag hetzelfde. Er gebeurt altijd wel iets. Mijn motto is: begin elke dag positief. We doen met elkaar wat we kunnen en we moeten accepteren dat soms de begeleiding niet sneller kan. Aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt is het belangrijkste en vandaar uit proberen we de cliënt in beweging te krijgen."

Ook leert Elna haar medewerkers dat "fouten" maken mag. "Net als cliënten mogen medewerkers wat mij betreft ook wel eens onderuit gaan. Je leert tenslotte van je fouten. Dat betekent óók dat ik mijn team los moet laten. Als manager moet ook ik wel eens een stap terug doen en er op vertrouwen dat het goed komt."