Gedragsdeskundige Mariska keerde tot twee keer toe terug naar Syndion

Gedragsdeskundige Mariska keerde tot twee keer toe terug naar Syndion

"‘Ik hou van de dynamiek en diversiteit bij Syndion’ "


,,Syndion past gewoon bij me en ik pas bij Syndion”, lacht gedragsdeskundige Mariska Schutte. Een half jaar geleden keerde ze terug naar Syndion na ruim een jaar bij een andere organisatie gewerkt te hebben. ,,En ik ben elke dag nog heel blij met deze keuze.”

Toen Mariska in 2008 als gedragsdeskundige bij Syndion begon, was de organisatie al geen vreemde voor haar. In 1999 maakte ze voor het eerst kennis met Syndion. Naast haar studie Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht werkte ze in het weekend als begeleider op diverse logeerhuizen en andere locaties van Syndion. ,,Toen ik was afgestudeerd, was er op dat moment geen passende functie voor mij en voor mijn persoonlijke ontwikkeling was het ook goed om bij een andere organisatie werkervaring op te doen.”

Driëenhalf jaar later, in 2008, maakt Mariska dan toch haar comeback bij Syndion. Hoewel ze elf jaar met veel plezier bij Syndion werkte, besloot ze in 2019 dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. ,,Binnen Syndion ben je als gedragsdeskundige een generalist. Ik kwam een heel specialistische vacature tegen. Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen. Ik ging weg bij Syndion, omdat ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling wilde werken, niet omdat ik het niet meer naar mijn zin had.”

Mariska kwam echter vrij snel terug op haar beslissing. ,,Ja”, lacht ze. ,,Ik merkte al snel dat ik de dynamiek en de diversiteit van mijn baan bij Syndion heel erg miste. Ik had een hele mooie specialistische baan en heb enorm veel geleerd bij mijn vorige werkgever. Ik miste echter de veelzijdigheid van werkzaamheden, vooral het trainen en coachen. Toen er in april dus weer een vacature vrijkwam bij Syndion besloot ik gelijk te solliciteren.”

,,Veel mensen hebben achteraf tegen me gezegd; ik wist wel dat je terugkwam”, vertelt Mariska. ,, Het is gewoon zo gelopen. Syndion past bij me en ik pas bij Syndion. Ik hou van de dynamiek die er hier is. Je krijgt hier echt de ruimte, er wordt naar je geluisterd en je kennis en kunde wordt serieus genomen.”

Toch moet Mariska beamen dat de ruimte die Syndion haar medewerkers geeft soms ook een risico kan zijn. ,,Het kan namelijk ook betekenen dat medewerkers teveel het gevoel hebben dat ze ‘zwemmen’. Daar moet je als organisatie wel bedacht op zijn”, legt Mariska uit.

,,En weet je, sommige dingen blijven gewoon typisch Syndion. Ik kan me nog steeds wel verbazen over hoe de dingen hier soms gaan. Er werken hier nu eenmaal ontzettend veel betrokken en bevlogen mensen die graag meedenken. Dat zorgt er soms voor dat het proces niet altijd even soepel verloopt. Vroeger kon ik me daar dan aan ergeren, nu zie ik dat juist als kracht. Mensen kunnen hier echt vanuit hun passie hun werk doen. Dat is heel belangrijk.”

Wat die passie betreft, is de driehoekskunde iets waar Mariska haar hart aan heeft verloren. ,,En daarom passen Syndion en ik ook zo goed bij elkaar, denk ik. Net als Syndion vind ik de driehoeksrelatie tussen cliënt, verwanten en begeleiders enorm belangrijk. Daar maak ik me echt hard voor en hier bij Syndion is daar alle ruimte voor.”