Ineke den Hartog, ADL-ondersteuner

Ineke den Hartog, ADL-ondersteuner

"Niet boven, maar naast de clienten staan"

"Met mijn handen op mijn rug en mijn mond dicht. Zo ondersteun ik de cliënten het beste. Op deze manier geef ik hen de kans zelf te ontdekken en te doen. Dan verbazen ze zichzelf, maar ook de buitenwereld. Ze kunnen veel meer dan vaak wordt gedacht."

Ineke den Hartog werkt al heel wat jaar bij Leerdam Centrum in Leerdam. De woonlocatie zorgt voor begeleiding en structuur in het leven van de cliënten. Naast deze baan en haar drukke gezin volgt Ineke een opleiding tot begeleider in de gehandicaptenzorg. "Het is gek om van jezelf te zeggen, maar ik ben er ontzettend trots op dat ik werk, gezin en een studie op deze manier kan combineren." 
Zwaar. Zo wordt een baan in de gehandicaptenzorg vaak omschreven door buitenstaanders. Ineke denkt daar anders over. "Ik vind mijn werk ontzettend divers. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt het juist heel erg leuk. Nee, ik vind mijn werk absoluut niet zwaar."

Welke karaktereigenschap haar het beste van pas komt in de gehandicaptenzorg? Ineke hoeft daar niet lang over na te denken. "Inlevingsvermogen, dat is super belangrijk. Verder moet je creatief zijn, in oplossingen kunnen denken en open staan voor je omgeving. Uiteindelijk doe je het samen met de cliënten. Je staat niet boven ze, maar naast ze."