Lianne den Ouden, ambulant begeleider

Lianne den Ouden, ambulant begeleider

"Uiteindelijk maken cliënten zelf de keuze"

Als negenjarig meisje wist Lianne den Ouden al heel goed wat ze wilde worden: begeleider op een zorgboerderij. Dat is ook niet zo gek als je ouders de oprichters zijn van zorgboerderij de Mekkerhoeve. Via stages en banen in dagbesteding en woonbegeleiding liep het toch een beetje anders en belandde ze uiteindelijk als ambulant begeleider bij Syndion. 

De cliënt als geheel zien en niet alleen naar de zorgvraag kijken. Dat is de vuistregel die Lianne hanteert in haar werk. "Als ambulant begeleider volg je de cliënt. Je begeleidt de cliënt bij het vinden van oplossingen, maar uiteindelijk maken ze zelf de keuze. En die keuzes staan soms heel ver af van jouw persoonlijke waarden en normen. Als het echt is wat de cliënt wil dan volg je deze keuze en ondersteun je waar nodig. Je moet er op vertrouwen dat het goed komt. Natuurlijk moet dat geen onveilige of onhoudbare situaties opleveren, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Hoewel werken als ambulant begeleider solistisch werk is, voelt Lianne zich helemaal thuis in haar werk. "Natuurlijk neem je veel beslissingen in je eentje, maar ik heb steun aan mijn collega's. Het team is heel betrokken en we hebben het erg leuk met elkaar. Dit werk geeft me een enorm thuisgevoel."

En werken op een zorgboerderij? "De Mekkerhoeve heeft nog steeds een speciale plek in mijn hart. Het is de zorgboerderij van mijn ouders èn het is de plek waar het allemaal begonnen is. Ik werk er dan ook nog een dag in de week als begeleider." 

Lianne den Ouden is ambulant begeleider bij De Mekkerhoeve