Yvonne stapte van het bedrijfsleven over naar de zorg

Yvonne stapte van het bedrijfsleven over naar de zorg

"'Blij ei sinds ik bij Syndion werk'"

,,Toen ik voor de eerste keer naar huis reed vanaf de zaterdagopvang waar ik als vrijwilliger werkte,  zat ik huilend op de fiets. Ik was zó gelukkig, het voelde zo ontzettend goed. Ik heb geen seconde hoeven wennen.”

Aan het woord is Yvonne van den Berg. Na twintig jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, maakte zij vorig jaar de overstap naar de gehandicaptenzorg. Hoewel ze op 19-jarige leeftijd haar diploma SPW haalde, had ze 0 ervaring in het werken met mensen met een beperking. ,,Na mijn opleiding kwam ik terecht in het bedrijfsleven en daar ben ik 20 jaar blijven hangen. Ik verdiende goed en bovendien vond ik mezelf nog erg jong voor een baan in de zorg.”

Vijf jaar geleden besefte Yvonne dat haar huidige werk haar geen enkele voldoening meer gaf. ,,Ik voelde me zo nutteloos. Ik wilde mensen helpen.” In eerste instantie zocht ze naar een uitdaging in het voor haar zo vertrouwde bedrijfsleven. ,,Na twee maanden op mijn nieuwe werkplek zei ik tegen mezelf: Rund, dit is niet wat je wil. Ik dwong mezelf stappen te zetten en zo kwam ik, met de hulp van een vriendin, terecht bij Syndion.”

De twijfels waren enorm bij Yvonne, maar een goede vriendin die al bij Syndion werkte, vond haar de ideale begeleider. Zelf vroeg ze zich af of Syndion wel op haar zat te wachten, want wat had ze te bieden? Een diploma van twintig jaar oud en geen enkele ervaring. ,,Tot mijn grote verbazing reageerde Syndion heel enthousiast. Laat haar maar mailen, in de zorg kunnen we altijd goede krachten gebruiken, was de reactie van Lya Jongeling.”

Die bewuste mail kwam uiteindelijk bij wervingsconsulente Lydia Blaauw terecht en die nodigt Yvonne vervolgens uit voor het vacature-inloopspreekuur. ,,Ik vond het echt ontzettend spannend, maar door de positieve reacties vanuit Syndion had ik het gevoel dat het goed zou komen. Ik voelde me direct welkom. Je komt in zo’n andere wereld terecht, absoluut niet te vergelijken met het toch wel harde bedrijfsleven.”

Lydia blaauw adviseerde Yvonne om vrijwilligerswerk te gaan doen om zo ervaring op te doen. Daarnaast werd ze begeleid door een jobcoach van Sterk in je werk. ,,Ik pakte als vrijwilliger alles aan om me verder te ontwikkelen. Ik volgde diverse cursussen, maar ondertussen werkte ik nog wel gewoon als administratief medewerker in het bedrijfsleven. Ik vroeg me af hoelang het zou gaan duren, ik wilde er zo graag aan de slag. Ik wist vanaf dag één dat ik op de juiste plek zat.”

Enige tijd na dat eerste gesprek met Lydia zag Yvonne een vacature voor begeleiders op de Notarisappel in Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik solliciteerde en mocht op gesprek komen. Helaas had ik voor deze functie toch te weinig ervaring. Ik voelde me helemaal niet afgewezen toen ik dat hoorde. Ik had weer iets om over na te denken.”

Op vakantie op Zakynthos besloot Yvonne, geheel tegen haar principes in, haar mail te checken. ,,Wat bleek, Henriette van der Pijl had me gemaild. Ze had mogelijk een geschikte vacature voor me en wilde me uitnodigen voor een gesprek. Man, ik was helemaal door het dolle heen.” Eenmaal terug van vakantie, vond het gesprek plaats voor de vacature van begeleider bij Tweede Thuis in Altena. ,,Het was zo’n ontzettend leuk gesprek. Ik voelde me heel erg op mijn gemak. Iedereen was heel enthousiast over mijn verhaal. Ik had er een goed gevoel over.”

Na het gesprek draaide Yvonne een dienst mee op de woonlocatie in Werkendam, aansluitend maakte ze kennis met de ouders van de cliënten. ,,Heel spannend natuurlijk”, lacht Yvonne als ze terugdenkt aan dat moment. ,,Maar mijn gebrek aan ervaring bleek geen enkel probleem te zijn. Ze waren gegrepen door mijn enthousiasme.”

Inmiddels werkt Yvonne met heel veel plezier op woonlocatie Tweede Thuis in Altena in Werkendam. ,,En sindsdien ben ik zo’n blij ei! Nu ik bij Syndion werk, kan ik die big smile niet van mijn gezicht krijgen. Ik voel me hier echt thuis. Ik doe dit werk echt met heel mijn hart, ziel en zaligheid.”

,,Weet je wat het is”, vervolgt Yvonne haar verhaal. ,,Mijn oude werk vond ik heel lang ‘wel best’, maar op een gegeven moment is ‘wel best’ niet meer oké. Natuurlijk is een goed salaris fijn, maar de voldoening die ik krijg bij Syndion is onbetaalbaar. Een bedankje van ouders is mij zoveel meer waard dan een bonus aan het einde van het jaar. Ik heb heel lang gedacht dat mijn droom niet realiseerbaar was; ik vind het nog steeds ongelofelijk bijzonder dat Syndion mij deze kans heeft gegeven.”