Roos Vlasblom

Roos Vlasblom

"Dat is een geweldige ervaring"

Hallo, ik ben Roos Vlasblom en sinds 2009 vrijwilliger op de OutsiderArt-ateliers van Syndion in Gorinchem en  in Leerdam. Daarnaast ben ik beeldend kunstenaar.

Als vrijwilliger kan ik mijn kennis en enthousiasme over beeldende kunst delen en overdragen op de Outsider Artists zoals  kunstenaars met een beperking  wereldwijd genoemd worden. De ene keer werk ik één op één en krijgt een kunstenaar de aandacht die hem of haar helpt om zich te ontwikkelen in een eigen kunstthema. De andere keer geef ik een groepsles over  een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld kleurgebruik of perspectief.

Naast mij zijn er meer vrijwilligers op de ateliers.  We hebben we minimaal 1 keer per jaar overleg met de begeleiders over het volgende jaar en de onderwerpen en/of thema's waaraan we willen gaan werken.  Eens in de twee jaar organiseren we  een grote tentoonstelling.  De kunstenaars tonen dan hun werk aan familie, vrienden en kunstliefhebbers. Ik ben dan apetrots op die prachtige kunstwerken en op de ontwikkeling die de kunstenaars hebben doorgemaakt. Hun werk  wordt  prachtig ingelijst en krijgt de aandacht die het verdient. En daarmee krijgen ook de makers de aandacht die ze verdienen.

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

Vrijwilligerswerk is enorm verrijkend, bevredigend en iedere week weer een feestje. Het geeft me de kans om de wereld te zien door de ogen van een ander mens, met en heel eigen manier van kijken en vertalen van werkelijkheid en fantasie. Dat vind ik schitterend. De wereld een beetje mooier maken, en de Syndion- kunstenaars helpen om het beste in zichzelf naar boven te halen, dat geeft een enorme voldoening.

Hiervoor had ik naast mijn eigen kunstenaarschap een baan als activiteitenbegeleider bij ouderen. Toen ik daar stopte was voor mij evident dat ik als vrijwilliger een bijdrage wilde leveren vanuit mijn beide vakgebieden, ik hou namelijk erg van mensen.

Mijn vriendin werkte bij het  OutsiderArt atelier van Syndion in Gorinchem. Zo was de keuze snel gemaakt: een plek waar ik zowel mijn kunstenaars- als begeleiderskwaliteiten kwijt kon, heerlijk.

Ik heb veel waardering voor het feit dat Syndion deze groep ziet en erkent  als een groep individuele kunstenaars die een eigen plek verdienen en dit ook mogelijk maakt.  Dat is niet gemakkelijk in deze tijden. Bovendien zie ik bij de exposities naast familie en vrienden van onze kunstenaars ook altijd  werknemers uit de organisatie, zoals de bestuurder Harry Vogelaar.  Dat betekent dat er  wederzijdse waardering is, en dat maakt het mijn werk als vrijwilliger extra bijzonder.

Wat is je waardevolste herinnering aan het vrijwilligerswerk bij Syndion?

Mijn werk als vrijwilliger is een verzameling van bijzondere momenten. De blijdschap van de kunstenaars als je na een vakantie weer terugkomt. De waardering van de begeleiders en het vertrouwen en de ruimte  die ze me geven om mijn ideeën vorm te geven met de kunstenaars. Momenten met mijn mede-vrijwilligers, waarin we nieuwe plannen smeden, met onze kunstenaars en hun kwaliteiten en wensen als uitgangspunt in onze gedachten.

Maar het meest bijzonder zijn toch de momenten waarop ik samenwerk met een cliënt/kunstenaar en wij ineens ontdekken dat we snappen wat de ander bedoelt en hoe we verder kunnen om het schilderij of de tekening tot een prachtig werkstuk te maken. Want soms is het een zoektocht, dan zoek ik mee en probeer het spoor van de kunstenaar te volgen. Dat is een geweldige ervaring.  Dan hebben we allebei weer wat geleerd, prachtig!